Boek: Dynamiek in familiebedrijven

Afbeelding van het boek Dynamiek in familiebedrijven

Dynamiek in familiebedrijven

Verborgen hiërarchieën en relationele processen

Werk en privé zijn nauwelijks te scheiden in een familiebedrijf. Als het bedrijf wint, verliest soms de relatie. Het bedrijf is vaak een levenswerk maar de familie of partner heeft ook aandacht nodig. Een conflict tussen partners of andere familieleden, kan de verhouding in de werksfeer ernstig verstoren. Hoe kan men harmonie krijgen? Welke issues komen systematisch voor in het familiebedrijf? Hoe kun je in een familiebedrijf het belang van de familie- en het bedrijfsbelang in het juiste perspectief plaatsen, zodat er een win-winsituatie van gezamenlijke belangen kan worden gecreëerd?

Als je zoon of dochter je collega wordt, kunnen allerlei onuitgesproken verwachtingen leiden tot een gespannen sfeer. De traditionele rolverdeling is lastig te regelen, zowel voor diegene die het bedrijf beëindigt als voor de opvolger. Dit aspect speelt ook mee in de verhouding tot andere kinderen. Met welke hiërarchieën heeft men rekening te houden? Hoe komt het dat veel kinderen die opgegroeid zijn in een familiebedrijf een aanverwant beroep kiezen? Hebben we zelf wel de macht in handen bij het voortzetten van het familiebedrijf of zijn we het slachtoffer van onze geschiedenis? En hoe zit het met de sociale status van de vrouw in het familiebedrijf? Hoe komt het dat in een familiebedrijfcultuur veel vrouwen een groot verantwoordelijkheidsbesef hebben en voor het bedrijf van manlief zorgen?

Het begrijpen van de relationele en hiërarchische aspecten binnen het familiebedrijf, geeft ons inzicht in hoe dat van invloed is op ons gedrag, en kan ons helpen waardevolle doelen in ons leven te realiseren.

Uitgever: Het Noorderlicht
Jaartal: 2008
Aantal pagina’s: 286

ISBN: 9 789088 420467

Boek is niet meer leverbaar

< terug naar het overzicht van boeken over familieopstellingen