Verkorte opleiding familieopstellingen | Module 1

Verkorte opleiding familieopstellingen en systemisch werken – Module 1

verkorte opleiding familieopstellingen
knop naar inschrijfformulier opleiding familieopstellingen module 1

Onze verkorte opleiding familieopstellingen is voor mensen die intensieve persoonlijke groei willen doormaken, zowel beroepsmatig als persoonlijk. Je leert ervaringsgericht en de werking van het familiegeweten van binnen-uit begrijpen. De vier basisprincipes zijn het uitgangspunt in elke opleidingsdag.

De verkorte opleiding familieopstellingen start op donderdag 20 maart 2025.

 • Door elke dag intensief met één basisprincipe bezig te zijn, doe je een fundamentele ervaring op. Je krijgt helder zicht op de verbanden van families en het systemisch werken.
Eerste basisprincipe familieopstellingen: Erkennen wat er is
Tweede basisprincipe familieopstellingen: Erbij horen
Derde basisprincipe familieopstellingen: Ordening
Vierde basisprincipe familieopstellingen: Balans in geven en nemen

Wat leer je?

In de eerste module van de opleiding familieopstellingen gaan we op reis in de rijkdom en diepgang van het werken met opstellingen. Dat doen we door je dat te laten voelen én begrijpen. Onze manier van werken is ervaringsgericht, we werken met het lijf en het hoofd. Een helder theoretisch kader is onze kapstok.

Het vertrekpunt in onze opleiding familieopstellingen zijn de vier basisprincipes in het systemisch werken. Op verschillende manieren leer je de vier basisprincipes herkennen in taal, gedrag en lichaamstaal.

Je gaat herkennen wat mensen drijft, beweegt en verstrikt, en hoe je binnen dit boeiende krachtenveld kunt bewegen. Je leert zien hoe loyaliteit aan een systeem tot uiting komt en waaraan je hem kunt herkennen. Dat doe je door jezelf in te zetten als waarnemend instrument.

We werken met onderwerpen zoals plek, geven en nemen, in- en uitsluiten, het lot, geweten, loyaliteit en ordening. Je leert een genogram maken, de basisprincipes herkennen en je maakt kennis met ‘het lege midden’. Ook leer je wat het betekent om mee te voelen, zonder mee te lijden. En natuurlijk ga je werken met idiomen, de rake zinnen die in opstellingen worden uitgesproken.

 • Ik raad de opleiding aan omdat hij gegeven wordt door Jasper en Janneke, die putten uit doorleefde ervaring. De theorie is voortdurend aanwezig in zijn en handelen. Jasper en Janneke vullen elkaar geweldig aan: in het systemisch en het lijflijke, in het mannelijke en het vrouwelijke.

Opleiders Jasper Jobse en Janneke Robers

Ronde foto opleider Janneke Robers Ronde foto opleider Jasper JobseDe opleiding familieopstellingen en systemisch werken wordt gegeven door Jasper Jobse (psychosociaal therapeut en ingenieur) en Janneke Robers (lichaamstherapeut en vrouwencoach).

Onze manier van werken is levendig en gegrond. We zijn thuis in familieopstellingen en ook in andere stromingen zoals; lichaamswerk, transactionele analyse, nlp, ontwikkelingspsychologie, karakterstructuren, trauma en hechting. Dat maakt dat je bij ons ook veel leert over contact maken; dat waar alles in het mens-zijn mee begint.

Naast dat we ervaren vakmensen zijn, vormen we samen ook een familiesysteem met een dochter. Onze eigen ervaringen met onze familie(s) nemen we ook mee in de opleiding.

Doelgroep

De opleiding familieopstellingen is voor mensen die persoonlijke groei willen doormaken, mensen die het systemisch waarnemen willen toepassen in werk en mensen die zelf familieopstellingen willen gaan begeleiden.

Deelnemers zijn mensen die bereid zijn naar zichzelf te kijken. Mensen die willen werken aan persoonlijke groei en inzicht door middel van familieopstellingen. En mensen die het systemisch kijken ook in werk willen inzetten, zoals onderwijsmedewerkers, zorg- en hulpverleners, therapeuten, managers en leidinggevenden. De verhouding tussen beide soorten deelnemers is meestal half om half.

Het uitgangspunt is dus de bereidheid om je eigen systeem van herkomst te onderzoeken. De verkorte opleiding is bij uitstek een plek voor persoonlijke groei, omdat we anders als bij workshops, de opstellingen ook nabespreken.

De opleiding staat open voor iedereen die aan minimaal een dagworkshop familieopstellingen heeft deelgenomen, bij Jerphaas of elders. Het is mogelijk een kort (kosteloos) kennismakingsgesprek te plannen waarin we de mate van aansluiting bij de opleiding bespreken.

Structuur opleiding familieopstellingen

Button naar reacties opleiding familieopstellingen en systemisch werkenDe modules van de opleiding familieopstellingen duren elk zes dagen en bestaat uit drie blokken van twee dagen. De eerste twee blokken hebben de vier systemische basisprincipes als onderwerp. Het derde blok breng je het geleerde in praktijk en begeleid je je mede-cursist met een opstelling. De dagen zijn als volgt opgebouwd:

Eerste blok
Dag 1: Erkennen wat is
Dag 2: Erbij horen
Tweede blok
Dag 3: Ordening
Dag 4: Balans geven en nemen
Derde blok
Dag 5: Onder supervisie opstelling begeleiden
Dag 6: Onder supervisie opstelling begeleiden

Inhoud opleiding familieopstellingen

De eerste twee blokken besteden we aan het doen van ervarings-oefeningen en opstellingen die je vertrouwd maken met de basisprincipes. Je leert de basisprincipes herkennen en met ze werken. Zowel cognitief, emotioneel als met het lijf.

In het derde blok begeleid je zelf een opstelling onder supervisie. Je laat zien hoe je de basisprincipes herkent in het openingsinterview, start met het opstellen, het begeleiden en het afronden van een opstelling. Daarna krijg je van ons feedback op je kwaliteiten.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod

 • Wie behoort er tot het familiesysteem?
 • Wat is een verstrikking en hoe werkt het geweten?
 • Wat behoort tot de systeemdynamiek?
 • Vertrouwd raken met het lege midden
 • De onderbroken uitreiking
 • Sleutelpersonen bij de verstrikking herkennen
 • Herkennen van lichaamstaal, adem- en oogbewegingen
 • Taal- en idioom gebruik, welke woorden helen
 • Contact en verbinding maken met iemand en zijn vraag
 • Het maken en lezen van een genogram
Na de eerste module van de opleiding ben je in staat eenvoudige opstellingen te leiden. Je kent en herkent de basisprincipes, en kunt systemische interventies plegen in coaching of therapie.

Werkwijze

Wanneer je systemisch gaat leren waarnemen, is het van groot belang dat je je eigen plek binnen je systeem van herkomst kent én neemt. Binnen de opleiding familieopstellingen is hier veel aandacht voor. We werken afwisselend met theorie en praktijk. Van jou als deelnemer wordt gevraagd dat je persoonlijke casuïstiek inbrengt.

Cursusmateriaal

Bij aanvang van de opleiding ontvang je een uitgebreide persoonlijke reader met daarin een overzicht van de onderwerpen per dag, lesmateriaal over systemisch werk en de basisprincipes.

Werktijden en data opleiding familieopstellingen

kalenderDe eerste module van de opleiding bestaat uit drie blokken van elk twee dagen.
Deze zijn op donderdagen en vrijdagen van 9:30 tot 17:00 uur.
Tussen de blokken plan je met je mede-cursisten twee intervisie bijeenkomsten, van ieder een dagdeel.

Studiebelasting

De eerste module van de opleiding familieopstellingen bestaat uit 6 dagen scholing, twee maal 4 uren intervisie, ongeveer 10 uur huiswerkopdrachten en 36 uren literatuurstudie (deze lees je voor de start van de opleiding). Je kunt rekenen op een gemiddelde studiebelasting van 98 uur. Met betrekking tot de literatuur kun je in het voren lezen. Op de tweede dag van de opleiding plan je met de groep gezamenlijk de intervisie bijeenkomsten tussen de modules.

Toetsing en certificering

De te lezen literatuur wordt getoetst door middel van een opdracht. Je maakt een genogram van je eigen systeem van herkomst, en in de laatste module begeleid je een opstelling onder supervisie.

Wanneer je voor de opdrachten voldoende scoort en je alle opleidingsdagen en de supervisie aanwezig bent geweest, ontvang je een certificaat voor.

Locatie en groepsgrootte

De grootte van de opleidingsgroep is 6 tot 14 deelnemers.
De opleidingslocatie is: Werkplaats voor ontmoeting en ontwikkeling aan de Duivendaal 8, 6701 AR Wageningen.

Kosten Module 1 – Opleiding familieopstellingen

opleidingDe deelnamekosten voor de eerste module bedragen 1740,- De kosten voor aanschaf van de verplichte literatuur bedragen € 46,50. Jerphaas is een erkende onderwijsinstelling, daarom is deze opleiding vrijgesteld van btw.

Bij de deelnamekosten zijn inbegrepen: een persoonlijke reader, iedere dag een goed verzorgde vers gemaakte vegetarische lunch van lokale ingrediënten, gedurende de gehele dag koffie en thee.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!


Inschrijfformulier Module 1 – Verkorte opleiding familieopstellingen € 1740,-

  Ik neem deel op:

  Voor- en achternaam
  *

  ManVrouw *

  Bedrijfsnaam (indien van toepassing)

  Straatnaam + nummer
  *

  Postcode
  *

  Woonplaats
  *

  Telefoon
  *

  E-mail
  *

  Welke praktijkervaring heb je met systemisch werk?
  *

  Beroep:

  Ben je therapeut:
  JaNee *

  Slik je medicijnen die de psyche beinvloeden:
  JaNee *

  Ben je op dit moment in (psycho)therapie:
  JaNee *

  Hoe heb je van onze opleiding gehoord?

  Opmerkingen

  Ik ga akkoord met de deelnamekosten, de Algemene Voorwaarden en het Privacybeleid (opent in nieuw venster).


  Deze website is beschermd tegen spam door reCAPTCHA volgens Google's Privacy Beleid en Voorwaarden.