Workshops familieopstellingen

Workshops familieopstellingen

Workshops familieopstellingen
knop naar inschrijfformulier workshop familieopstellingen

Sinds 2008 kun je bij Jerphaas dagworkshops familieopstellingen volgen, onder begeleiding van Jasper Jobse. De workshops zijn voor iedereen toegankelijk, ook wanneer je geen ervaring hebt met familieopstellingen.

De eerstvolgende workshops zijn op donderdag 13 juni 2024 en donderdag 12 september 2024. De workshop duurt van 9:30 tot 17:00 uur en is in Wageningen.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een werkwijze waarbij we de dynamiek van jouw familie en jouw plek daarin zichtbaar én voelbaar maken. Met dit ruimtelijke beeld kunnen we werken en kun jij inzichten opdoen die tot (grotere) veranderingen leiden.

Als mens ben je altijd onderdeel van een familiesysteem. Daaruit krijg je veel. Het mooie, maar ook het minder mooie. Je krijgt altijd het hele pakket. Dat krachtenveld is groter dan jouw wil en wensen. Soms zorgt dit ervoor dat je niet kunt zijn wie je bent, of kunt handelen zoals je zou willen. Het stokt dan in je leven, waar jij zou willen dat het stroomt.

Je hebt bijvoorbeeld gedoe met iemand op het werk. Of bij je ouder(s) thuis verander je steevast in een klein kind, terwijl je toch écht volwassen bent. Je neemt complimenten niet aan of stelt te weinig grenzen. Of mensen vinden je leuk en toch heb je nog steeds geen relatie.

In een familieopstelling maken we het krachtenveld zichtbaar door deelnemers uit de workshop jouw familieleden te laten representeren. Er ontstaat zo een beeld buiten jou, dat je tot dan toe vooral vanbinnen kon voelen. Je gaat zien hoe alle personen en gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en welke gevolgen dit heeft. Wanneer duidelijk wordt waar het stromen stokt en bij wie, ontvouwt zich ook een oplossing of stap die je kunt zetten.

Die oplossingsrichting maken we voelbaar door interventies te doen in de opstelling; we verplaatsen mensen en laten jou en anderen zorgvuldig gekozen zinnen uitspreken. Woorden die precies benoemen wat er speelt en wat er te doen is. Zo verschuift er iets en ontstaat er een nieuw beeld. Eentje die kloppend is voor hoofd en hart. Die je kunt aannemen. Zodat helder wordt hoe je kunt gaan handelen.

Het resultaat

Het werken met opstellingen is een krachtige en diepgaande methode om het verband tussen gebeurtenissen, relaties en psyche zichtbaar te maken en te veranderen. Deelnemers ervaren na een opstelling vaak een diepe tevredenheid, omdat ze een oplossing zien voor een terugkerende frustratie die eerder niet te ontwarren leek.

Veelal is het doen van één opstelling voldoende. Soms krijg je na afloop ook nog een opdracht mee om het inzicht in je dagelijks leven te integreren.

Het waarom van een familie

Een familie is een systeem dat het leven doorgeeft. Je bent er onlosmakelijk mee verbonden, of je dat nu wilt of niet. Wat jouw familieleden overkomen is, geeft jouw familie haar eigen dynamiek. In een familieopstelling onderzoeken we die dynamiek en de invloed daarvan op jou.

Zo gaat het een familie en de individuen goed als mensen op een eigen plek staan, en niet op de plek van iemand anders. Het doet iedereen goed als er erkend wordt wat er gebeurd is. Het doet een familie goed als iedereen erbij mag horen en de ordening gerespecteerd wordt. Ook wil iedereen van waarde zijn en voor vol gezien worden.

Door in de begeleiding te focussen op jouw vraag én op dat wat het geheel goed doet, ontstaat er een nieuw perspectief. Zodat jij gezonder en vrijer kunt functioneren.

Wie komt er naar de opstelling?

knop naar reacties familieopstellingen Naast jou als deelnemer aan de workshop, zijn er deelnemers die representant zijn voor jouw familieleden. Je neemt je familie dus niet mee naar de workshop en je schrijft alleen jezelf in.

Je partner is welkom. Het kan zelfs heel fijn zijn je partner mee te nemen. Dan hoef je thuis niet meer te vertellen wat je meemaakte in de opstelling. Een partner heeft op zijn/haar beurt vaak meer begrip en compassie voor je, wanneer hij jouw familieopstelling heeft gezien.

Wat is er te voelen?

Wanneer mensen voor het eerst deelnemen aan een workshop opstellingen vinden ze dat wel eens spannend. Vaak is dat direct minder na het zien van een eerste opstelling, als je gezien hebt hoe het in zijn werk gaat. Een familieopstelling is logisch en vanzelfsprekend, maar niet eenvoudig in woorden te vangen.

Na afloop van de dag zeggen deelnemers vaak dat het lijkt alsof ze elkaar al weken kennen, omdat ze diepgang en verbinding gevoeld hebben. En ja er rolt wel eens een traan, maar er wordt net zo veel gelachen.

Ben je nieuwsgierig maar weet je nog niet of je een eigen opstelling wilt doen. Kom dan eerst een keer representeren. Je kunt dan een dag opstellingen meemaken en de wijze van begeleiden ervaren.

Thema’s die geschikt zijn voor een familieopstelling

Een familieopstelling kun je doen bij een vraag en/of thema over zowel je privésituatie als je werkzame leven. Voorbeelden zijn:

 • Stress, burn-out of overspannenheid
 • Relaties, bindingsangst en echtscheiding
 • Conflicten, thuis, met familie of op het werk
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Te groot of klein verantwoordelijkheidsgevoel
 • Vragen rondom afscheid of overlijden
 • Moedeloosheid en depressieve gevoelens
 • Gedrags- en opvoedingsproblemen
Wil je weten of jouw vraag of een specifiek thema geschikt is voor een workshop familieopstellingen? Neem dan contact op. Ik bespreek graag met je of een familieopstelling passend is.

Kosten workshop

Je kunt op twee manieren deelnemen aan de workshop:

Representant Je maakt alle opstellingen mee en kunt gekozen worden om in de opstellingen te representeren. Dat is iets dat iedereen kan. Je gaat met veel inzichten naar huis, omdat veel situaties herkenbaar zijn. De kosten voor het representeren bedragen € 115,00 per persoon.

Vraagsteller Je brengt een eigen vraag of thema in en krijgt de mogelijkheid jouw eigen familiesysteem op te stellen. De kosten voor een eigen familieopstelling bedragen € 295,00 per persoon.

Voor bedrijven en ondernemers zijn de tarieven exclusief 21% btw, voor particulieren inclusief. Je ontvangt van ons een goed verzorgde vegetarische lunch met verse lokale ingrediënten en gedurende de gehele dag koffie en thee.

Data, locatie en beschikbaarheid workshops familieopstelling

kalenderDonderdag 13 juni 2024 (FO75) (vol vraagstellers, plaats enkele representanten)
Donderdag 12 september 2024 (FO76) (plaats 4 vraagstellers en meerdere representanten)
Donderdag 7 november 2024 (FO77) (plaats 4 vraagstellers en meerdere representanten)

foto Jasper Jobse

De workshop start om 9:30 uur en rond 17:00 uur sluiten we af. Er is plaats voor 12 tot 18 deelnemers.

De locatie is De Werkplaats Duivendaal 8, 6701 AR Wageningen. De workshops worden geleid door Jasper Jobse.

Schrijf je hieronder in voor de workshop familieopstelling en kies de datum waarop je deel wilt nemen, of neem contact op als je vragen hebt. Ik ontmoet je graag!


Inschrijfformulier workshop familieopstellingen

  Ik neem deel op:

  Ik neem deel als:
  VraagstellerRepresentant *

  Voor- en achternaam
  *

  ManVrouw *

  Bedrijfsnaam (indien van toepassing)

  Straatnaam + nummer
  *

  Postcode
  *

  Woonplaats
  *

  Telefoon
  *

  E-mail
  *

  Ik ontvang graag een factuur als:
  ParticulierOndernemer/werkgever *

  Slik je medicijnen die de psyche beinvloeden:
  JaNee *

  Ben je op dit moment in (psycho)therapie:
  JaNee *

  Hoe heb je van onze workshops gehoord?

  Opmerkingen

  Ik ga akkoord met de deelnamekosten, de Algemene Voorwaarden en het Privacybeleid (opent in nieuw venster).

  Deze website is beschermd tegen spam door reCAPTCHA volgens Google's Privacy Beleid en Voorwaarden.