Reacties opleiding familieopstellingen en systemisch werken – module 1

logo opleiding familieopstellingen module 1 bij reacties deelnemers

 • Jullie laten iedereen prachtig in zijn waarde, en begeleiden ons allemaal om vanuit eigen kracht en kwaliteiten, op onze eigen manier elkaar te begeleiden. Het werken met de onderbroken uitreiking raakte me het meest en het werken met ordening. Fijne locatie, waar ik gelijk op mijn gemak was en het eten was heerlijk. Deze opleiding volgen is een cadeau aan mijzelf. Ik heb geleerd te voelen met mijn lijf en erop te vertrouwen. Dank jullie voor de mooie waardevolle reis. Noor | Feng Shui Adviseur
 • Jullie creëren een grote vrije speelplaats met liefdevolle aanwezigheid en luísteren, al stel je 3x dezelfde vraag. De locatie is heerlijk ruim met houtkachel en veel licht. De lunches super lekker en voedzaam. Ik raad de opleiding aan om de openheid, de rust, dat iedereen waardevol is, jullie geduld en het leren plek te nemen. Ik heb geleerd te laten gebeuren, in stilte, achter over te leunen en tegelijk leiding te nemen, niet willen helpen en dan toch gaan. Beitske Janse
 • Fijn zo de snelle dagen achter elkaar. Janneke is zacht en veilig. Het thema ordening raakte me veel. Ik raad de opleiding aan als je door dingen heel wilt, het is ook therapeutisch. Ik heb veel geleerd over het ‘lege midden’, maar vooral over zelf bewust worden van je eigen systeem en daarmee blijven verbinden. Dat neem ik in de coachsessies zeker weten mee nu. Nikkie Potjes | Coach voor moeders
 • Jasper en Janneke zijn top als docenten! Vakkundig, empathisch, zorgvuldig. Mooie samenwerking en wisselwerking tussen beide, met een hele prettige energie. Wat me raakte was mijn eigen opstelling en het gevoel dat ik hiermee door wil gaan. Ik raad de opleiding aan om de kwaliteit en integriteit. Pieter van Essen | Onderwijsmanager
 • Jasper, bedankt voor je zeer warme en nauwkeurige feedback, elke keer liet het me zien dat je me echt zag, bedankt daarvoor.
 • Ik besloot mee te doen omdat de opleiding verkort is en jullie het als stel samen geven. Jullie werken heel mooi aanvullend samen. Wat mij het meest raakte was het uitreiken naar het systeem in het Erbij horen thema, daar voelde ik een enorme opening. Prachtige ruime locatie en met zorg klaargemaakte lunches. Ik raad de opleiding aan omdat het een prachtige methode is om jezelf te zien en te plaatsen in je familie.
  Anna Neuvel
 • Jullie hebben veel kennis (specialiteit van Jasper), veel ervaring is voelbaar, en vooral enorme liefde die blijkt uit ‘alles mag er zijn’ en voelen in het lijf (specialiteit van Janneke). De opleiding is een prachtig combi tussen kennis, voelen en vertrouwen op mijn eigen lijf, humor, diepgang en lichtheid! Veel praktische handvatten gekregen én vertrouwen in mijn eigen kunnen.
  Harjan Dijkstra
 • Zo waardevol om in een groep met begeleiding die én liefdevol én sturend én ervaringsdeskundige zijn, zoveel moois te leren. Jasper en Janneke spelen fijn op elkaar in, balans, heerlijk om soms twee visies mee te krijgen. De oefening met kadootjes vraagt creativiteit en liet me voelen dat ik mijn grenzen beter mag aangeven. Maaike Kuyvenhoven
 • Deze opleiding is voor iedereen toegankelijk en helpt jezelf te ontwikkelen. Jasper en Janneke laten iedereen in zijn waarde en zijn boeiend om naar te luisteren. Mijn thema is het gevoel er niet bij te horen, maar aan het eind van de opleding voelde ik me erbij horen en veilig genoeg om dingen te delen. De opleidingsruimte is prettig met voldoende licht en de lunch heerlijk vers en voedzaam.
  Christel
 • Voelt als een warm bad. Je krijgt fijne feedback en ze zijn er voor je. Ik voelde me als een spons en de stof werd heel praktisch uitgelegd. Dus zeker een aanrader. Ik heb genoten en voelde me hier helemaal op mijn plek. Dank jullie wel, mooie mensen! De lunch is uitstekend. Met liefde bereid met heerlijke ingrediënten.
  Martin de Kwant
 • Jasper en Janneke zijn kundig, warm, uitnodigend en krachtig om voor kwetsbaarheid een veilige bedding te scheppen. Ik raad de opleiding aan omdat jullie uitnodigen om je kwetsbaar te mógen voelen. Ik voelde me gezien in een innerlijk kind stuk dat spannend was om aan te kijken. Maaike
 • Blij met Janneke’s feedback op mijn lijf en zijn tijdens het oefenen. Daar had ik best meer van gewild. Fransien Walton
 • N.a.v. de opstelling bij de testing einde module 1 heb ik diverse grote stappen gezet. Ik ben jou en Janneke er super dankbaar voor dat ik zo welkom was in jullie/onze opleidingsgroep! Alleen al nu ik dit schrijf, raakt het weer aan alles. H. Toebes
 • Jullie zorgen voor een goede sfeer. De lunch kan niet beter. Ik wil jullie bedanken dat ik mijn gevoel in alle veiligheid mocht laten zien. Ik heb het gevoel dat ik erbij mag zijn, er toe doe en ik ben eindelijk bij mijzelf thuis gekomen. Na jaren kan ik nu bij mijn gevoel blijven. A.D.
 • Zowel op persoonlijk als professioneel vlak zijn jullie van grote waarde. Brengt ontwikkeling. Fijn, veilig, toegankelijk en veel praktijkvoorbeelden. Yvonne Steenhuis
 • Jasper en Janneke hebben een mooie balans in kijken ‘naar eigen persoonlijke ervaringen’ en hoe je hiermee werkt in de rol van opsteller. De balans van geven en nemen was een mooi thema. En sowieso me elke keer te mogen verwonderen over wat er langs kwam. Overheerlijke lunches.
  Hanny
 • Naast een heleboel inzichten in het systemisch werk is mijn grootste geschenk, na allerlei lagen in mijzelf verkend te hebben, dat ik mijzelf veel meer nemen kan zoals ik ben. Ik heb ervaren dat op ware grootte zijn, me vrij maakt ten volle te leven. Dat te voelen gun ik eenieder, en dat alleen al is een reden deze opleiding aan te raden, inzicht in je eigen systeem te krijgen. Wat een cadeau! P.H.
 • Ik heb geleerd op andere manieren te zoeken. Ik heb een nieuwe wereld leren kennen, zowel op mijn vakgebied als in mijzelf. Ik heb geleerd dat het goed is dat ik daarin op mijn gevoel afga. En ik heb ontdekt dat mijn eigen luchtige speelse stijl prima past in de serieuze wereld van systemisch werken. Ik raad deze opleiding aan omdat Jasper en Janneke stinkend goed zijn. Omdat je niet alleen leert zoeken, maar ook leert vinden.
  M.J. | Trainer en coach
 • Ik heb vanochtend een mooi gesprek gehad met iemand en haar kunnen helpen door wat ik van jou en Janneke heb geleerd. Alle gesprekken met jou, al je voorbeelden, jullie opleiding en jullie positieve interactie.
  Ik voel me trots en dankbaar dat ik een ander mens een gevoel van kracht en eigenwaarde kan laten terugvinden daardoor.
 • Het waren 6 intensieve dagen waarin ik de uitnodiging en de veiligheid heb gevoeld om stil te staan, te voelen, te ervaren wat er is. En van hieruit naar mijn plaats in mijn systeem te kijken. Ik heb leren zien vanuit welke principes er balans kan ontstaan en wil dit gegeven gebruiken in mijn contact met cliënten.
  Het volgen van de opleiding brengt je veel voor je persoonlijke leven, en geeft je handvatten om in relatie met de cliënt aan de slag te gaan en naar zijn/haar systeem te kijken. Dit hoeft niet te betekenen dat je ook opstellingen moet gaan doen, maar het principe, het kijken en inzetten van interventies kun je ook toepassen in gesprekken.
  Jasper en Janneke zijn professionals, die naast kennis en kunde ook bijzondere mensen zijn, en de gave hebben een veilige sfeer te realiseren. E.S.
 • Er opende zich een speelse wereld van beweging, emoties, gevoel, en het werkelijk daarmee in contact zijn. Je krijgt in deze opleiding een kijkje in je ziel en dat geeft rust. Jasper en Janneke bieden een superveilige omgeving om te leren.
 • Ik ben me bewust geworden hoe ik mee kan voelen in plaats van mee-lijden. Het mooiste geschenk dat ik heb gekregen is dat ik nu compassie voel naar mijn eigen ouders.
 • De begeleiding van Jasper en Janneke biedt veel ruimte voor oefening en de context van familieopstellingen.
 • Wat een enorme diepe levensvreugde en ervaringen delen jullie met ons. Ik voel me zoveel rijker en wijzer hierdoor. Ik gun iedereen deze tombola van verwarring en emoties met nieuwe inzichten en uitzichten. D.D.
 • Ik heb ontdekt dat hoe minder ik doe, hoe meer er gebeurt in de opstelling.
  De begeleiding biedt heel veel veiligheid en deskundigheid. Doordat Jasper en Janneke verschillend zijn worden heel veel verschillende aspecten van een thema belicht. Ik heb ontdekt dat mijn intuïtie en gevoel slimmer is dan mijn denken, ik wil hier meer naar gaan luisteren en inzetten.
 • Ik heb geleerd familieopstellingen te begeleiden vanuit een helder theoretisch kader als kapstok. Ik wil jullie heel erg bedanken voor deze prachtige dagen, jullie warmte en liefde, jullie kracht en kwetsbaarheid, jullie ervaring en deskundigheid, de verhalen van Jasper, de vrouwelijkheid van Janneke. Hopelijk tot ziens! Systeemtherapeut GGZ
 • In mijn zoektocht naar meer willen weten over mijn systeem van herkomst, kwam ik bij familieopstellingen terecht. Ik raad de opleiding aan omdat het een prachtige en veilige manier is je eigen systeem te doorgronden. Jasper en Janneke creëren een veiligheid die ervoor zorgt dat je kunt komen bij je kern en doel. Iets dat ze steeds in de gaten houden, waardoor je je zeer serieus genomen voelt.
 • Op boeiende en heldere wijze ben ik meegenomen in het land van familieopstellingen en systemisch werken. De vier basisprincipes, de literatuur, de setting, het klopte voor mij, ik ben geland. Een stevige basis is gelegd. Ik werd blij van deze zesdaagse reis die mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling hebben gevoed. Wat ik heb geleerd is het lezen van lichaamstaal, het verduren als professional wat zich ontvouwt, de herkenning van de vier basisprincipes en de schoonheid van dat wat er op zielsniveau mogelijk is door systemisch te werken. Wat ik waardeerde aan Jasper en Janneke is de rust, respect en wijsheid, warmte en kennis die ze hebben laten zien de hele opleiding lang. Dat heeft mijn diepe waardering en zijn voor mij een grote inspiratie. H.B. | Leidinggevende
 • Verhelderend, vernieuwend en verrassend. Bijzonder om te zien dat een vraag een diepere laag/emotie naar boven kan brengen. Per dagdeel een bepaald thema is prettig en overzichtelijk. Voldoende afwisseling in stof, persoonlijke vraagstukken, oefening en interactie.
  Ik heb geleerd mijn gevoel meer toe te laten en hier woorden aan te geven. Bewuster van gevoelens, zou graag minder in mijn hoofd zitten (in het systemisch werk). Nu heb ik gezien wat intuïtief werken op kan leveren. Dat is hier deels door deze dagen al gekomen, verassend hoe snel!
  Wat ik waardeer aan jullie is de openheid, duidelijkheid en gevoeligheid. Goede aanvulling op elkaar. Lichaamswerk ervaar ik echt als een toevoeging. Veilige leeromgeving.
  W.S. | Maatschappelijk werk
 • De begeleiding van Jasper en Janneke heb ik als zeer prettig ervaren. Er was heel veel veiligheid en vertrouwen om te oefenen en te laten zijn wat is.
  Jasper kan haarfijn en toch liefdevol de vinger op de zere plek leggen. Janneke leest prachtig een lichaam en kan haar gevoelens verwoorden.
  Ik heb geleerd dat ik mag vertrouwen op wat ik voel. En dat ik goed genoeg ben.
  Ik ga familieopstellingen gebruiken in mijn EFT relatietherapie.
  Jasper is recht door zee, liefdevol, to the point, professioneel, intelligent en weet wat ie wil.
  Janneke ziet alles, is gevoelig, spiritueel en aards tegelijk. Mooie mensen! A.O. | EFT relatie coach en coordinator cultuur
 • De opleiding is krachtig neergezet in inhoud en betekenisvolle dagen. Het is vooral de eenvoud van de opleiding die de reis naar de diepte betekenis geeft. Wat ik geleerd heb: Het is een begin en dat begin staat. Ik mag nu gaan … Vertrouwen in die staat.
  Jasper en Janneke, jullie zijn een prachtige combinatie die elkaar aanvult. Ze weten samen veiligheid te scheppen waarin het onveilige eigen leven mag plaatsvinden.
  Jasper heeft de gave met het woord te raken, om het mysterie een gezicht te geven. Wat een wijsheid.
  Janneke, is de bodem waarop Jasper mag staan. Straalt kracht uit en vertrouwen.
  Dank voor het erbij mogen zijn! R.S. | coaching en begeleiding in het onderwijs
 • De basisopleiding familieopstellingen systemisch werken heeft mij veel zelfvertrouwen en zelfkennis gegeven. Ik ben erg blij dat ik deze opleiding bij jullie ben gaan volgen. Ik heb geleerd hoe ik deze werkwijze zou kunnen gaan gebruiken in mijn eigen praktijk.
  Heel mooi om te zien en voelen hoe jullie samenwerken en elkaar aanvullen en versterken. Jullie bieden veel veiligheid en warmte. Ik kijk uit naar de vervolgopleiding.
  R.D. | Onwikkelingspsychologe
 • Zorgzaam en met veel passie gegeven door Jasper en Janneke. Heerlijk om te zien dat jullie samen zo veel plezier beleven aan dit werk.
  De reader is heel begrijpelijk geschreven. De opleiding is goed, ondanks dat ik er al meerdere gevolgd heb.
  Wat ik goed vond was de rust en de tijd die genomen werd en nogmaals jullie passie. Ik heb veel kleine dingen geleerd zinnen, verplaatsingen, de reader, etc. en de waarde van het basisprincipe ‘erkennen wat er is’.T.B. | Coach, trainer, loopbaanadviseur, assessment
 • Ik vond de opleiding ‘kort’. Eerst heb ik daar juist voor gekozen en nu op deze laatste dag verbaas ik me hoe snel de 6 dagen voorbij zijn. Ik verlang nu al naar het vervolg van de opleiding. Wat ik geleerd heb: Ik heb mijn eigen achtergrond meer genomen en geleerd me als begeleider niet mee te laten ‘zuigen’ in het veld van de ander. Maar letterlijk in mijn eigen stoel te zitten en (soms) achterover te leunen. Dat kan ik ook in mijn werk gebruiken.
  Jasper: ik waardeer je durf, je moed te ‘verduren’, je humor en vooral je Zeeuwse nuchterheid heb ik erg van genoten.
  Janneke: ik waardeer je lichtheid, je snelheid en tegelijk je aanwezigheid en ook dat je binnen dit alles kunt verduren.
  A. vd P. | Systemisch werk, teamontwikkeling, ziekteverzuim preventie en verlaging
 • In 2013 heb ik de opleiding Systemisch werken en familieopstellingen bij Jasper en Janneke gevolgd. De opleiding is gebaseerd op een helder theoretisch kader, en is bovenal veel doen. De opleiding heeft mij kracht gegeven en bevestiging in wat belangrijk is voor mij op dit moment in mijn leven. Ik heb vaker met Jasper samengewerkt en het is inspirerend te zien hoe hij telkens weer een veilige omgeving creëert, door zich open te stellen en zonder oordeel te werken met wat zich aandient. Zo worden grote thema’s behapbaar en lukt het altijd een stap te zetten. In zijn samenwerking met Janneke heb ik de opleiding als compleet ervaren, zij vullen elkaar aan zoals alleen man en vrouw dat kunnen. Wat een rijkdom en voor mij een geweldige eerste stap in systemisch werk!
  D.K. | Adviseur ruimtelijke ordening
 • De opleiding heeft mij geleerd systemisch te kijken naar wat er gebeurt, vanuit het lege midden te luisteren en mijn eigen kwetsbaarheid te onderzoeken en toe te laten, in verbinding met de andere deelnemers in de groep. Kortom: weer een stapje dieper, met weer wat meer bewustzijn van mijzelf in verbinding met anderen.
  Jasper: ik bewonder hoe je de groep en deze opleiding draagt. Met bravoure en zonder schijnheiligheid.
  Janneke: wat enorm fijn dat jij dit mee-draagt vanuit willen toevoegen en vol zorgvuldigheid. En ‘jouw lichaam als instrument’ heeft mij veel geleerd. Dankjewel!
  Rebke de Heer | Organisatie begeleider bij veranderprocessen
 • Jasper weet als trainer/opleider familieopstellingen in relatief korte tijd veel kennis over te dragen én daagt uit deze kennis direct toe te passen. Hij durft (en weet hoe) vragen/leerdoelen terug te brengen tot de kale essentie, zodat er veel ontwikkeling te zien en te voelen is bij mij en andere studenten van de opleiding. Jasper laat in gedrag en woord zien dat hij weet waar hij het over heeft. Hij gaat integer om met persoonlijke en kwetsbare onderwerpen. Hij praktiseert wat hij predikt. En er kan gelachen worden!
  H.K. | Loopbaanadviseur
 • Zorgvuldig, intiem, veilig, betrokken en confronterend. Niet zomaar een paar woorden die mijn ervaring tijdens de opleiding systemisch werken omschrijven. In het heldere en mooie samenspel tussen de trainers ontstaat de voor systemisch werken benodigde ruimte om vanuit veiligheid en vertrouwen eerst de confrontatie met jezelf aan te gaan. Na deze eerste stappen met jezelf gespiegeld in anderen ontstaat de ruimte om met elkaar nieuwe ervaringen aan te gaan. Het is in deze ervaringen dat de basisbegrippen, erkennen, erbij horen, ordening en balans tussen geven en nemen in een korte tijd sterke lading krijgen. Het maakt voor mij dat deze begrippen vrijwel onlosmakelijk verbonden zijn met manier waarop ik veel situaties tegenwoordig benader… R.W. | Innovatieadviseur | Syntens
 • Ik heb mega genoten van de opleiding. Op alle vlak. Het was precies de juiste plaats op het juiste moment met de juiste mensen. Veel geleerd over ‘de techniek’, systemisch kijken, de basis principes. En natuurlijk veel inzichten opgedaan m.b.t. mezelf. Een ‘boost’ waardoor nog meer puzzelstukjes op z’n plek vielen. En ook…. heel veel inspiratie opgedaan door beide docenten die de opleiding met zeer veel liefde, aandacht en openheid gaven. Ieder op hun eigen manier en heel mooi samen. Kortom, een aanrader!
  M.D. | Coach en marketeer
 • Ik ben de opleiding gaan volgen om meer inzicht te krijgen in systemisch werk: hoe herken ik dat er bij iemand op systemisch niveau iets speelt? Welke reacties zijn dan behulpzaam? Ik had vooraf het idee dat ik door een beter begrip van deze materie beter kan functioneren, als vader, echtgenoot, ondernemer en collega. Dat idee is alleen maar versterkt na het afronden van de opleiding. De opleidingsdagen zelf waren een feest! Ik ben er elke keer met veel plezier naar toe gegaan, keek er naar uit. Tijdens de opleiding wordt alle tijd genomen, voor iedereen. Nooit wordt er gehaast of iets afgeraffeld … en tegelijkertijd gebeurt er ontzettend veel. Een aanrader voor iedereen die mens wil zijn!
  J. E. | Financieel raadgever voor bezieling in bedrijfsvoering
 • De opleiding heeft dubbel en dwars aan mijn verwachtingen voldaan. De gedeelten waar mijn eigen stuk aan bod kon komen waren het meest waardevol. Dat was voor mij uiteindelijk ook de belangrijkste motivatie voor deelname. M.K.
 • In mijn werk als trainer/supervisor en coach kom ik in het contact met mensen vaak op punten die haken aan hun sociale levensgeschiedenis. Het lukte me altijd wel hier aandacht aan te besteden en het inzicht verkrijgen hierin te ondersteunen, maar daarnaast wilde ik toch verder. Wat meer gefundeerde kennis en knowhow over wat er in families gebeurt kon me helpen daarin, zo dacht ik. Daarnaast speelt mijn eigen socialisatie altijd een belangrijke rol (ik blijk net een mens!!). Om ook daar nog meer handen en voeten aan de geven leek me ook prettig.De opleiding/training heeft aan mijn verwachtingen voldaan. Ik heb meer inzicht gekregen in de achtergrond van systemisch werk. Ik heb ontdekt dat ik in mijn eigen socialisatie verder ben dan ik dacht. Ik ben completer en daardoor stabieler en misschien ook wel sterker, en dan kracht in de vorm van in het leven kunnen handelen, zonder bang te zijn voor mijn eigen kracht.Het was prettig dat ik van vakgenoten terug kreeg hoe zij zien dat ik werk. In mijn werk ben ik redelijk solistisch, ondanks dat ik met groepen werk. Ik krijg wel feedback, maar altijd van deelnemers. Nu kreeg ik feedback van twee vakgenoten, en dat was prettig .Als mensen kennis willen maken met systemisch werk en opstellingen is dit een prima basis.
  Daarnaast wil ik nog aangeven dat ik jullie allebei goede trainers vind. Met humor en een serieuze noot weten jullie de training afwisselend diepgaand en luchtig te houden.
  D. B. | Supervisor | Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
 • Het is er veilig, warm, liefdevol, scheppend, confronterend, verhelderend en inspirerend; de opleiding door Jasper en Janneke gezien, gevoeld en beleefd te hebben. Alles in de juiste proporties en in balans, zijn met wat er is. Grote zachtheid en omhelzingen van jullie en van de groep ervaren. Er mogen zijn. Liefde in het stille lege midden gevonden. En een diploma! Wanneer is het vervolg? M.B. | Ontwerpster
 • De opbouw was prettig, eerst zelf veel ervaren en zien van anderen voordat we gingen oefenen met het werken als begeleider zelf. Het fijnste vond ik dat jullie regelmatig interventies toepasten en dat er veel tijd werd genomen voor het in de kring ervaringen bespreken.
  De reader is goed leesbaar, makkelijk geschreven. Overzicht hoe te werken met genogram ook heel prettig en duidelijk. Het leerzame zit voor mij vooral in het teruglezen/herkennen van onderdelen in de boeken van Hellinger. Ik vond het heel fijn dat ik op de laatste dag in de groep kon oefenen als begeleider en ook regelmatig een representant was.
  E.H.
 • Ik vind het een schitterende opleiding! De structuur zoals van te voren aangegeven zit er ook in en past in ieder geval erg goed bij mij. Ik ben erg enthousiast over de indeling van de opleiding.
  Het is een korte evaluatie maar er is niet meer, vind dat jullie het erg goed doen.
  A. H. | Specialist kwaliteits- en managementssystemen
 • De opleiding Systemisch werken heeft mij een kader gegeven om anders te kijken naar processen bij mensen en in groepen. Het geeft inzicht in onderliggende patronen en hoe deze kunnen helpen om een helende beweging te maken. Ik heb de samenwerking en het samenspel tussen de trainers en tussen hen en de groep als heel leerzaam en veilig ervaren. Een echte topper wat mij betreft. Wanneer komt het vervolg?
  C. R. | Innovatie- en Organisatieadviseur | Syntens
 • Na de opleiding, ken je de principes van systemisch werk en krijg je een andere/nieuwe kijk op situaties. Dit kan sneller tot inzicht leiden. Dankzij de praktische aanpak van de trainers heb ik zelf ook een diepgaande persoonlijke ontwikkeling ervaren. Het heeft een positieve verandering gebracht. Ik ben gevoeliger geworden, intuïtiever, kan beter loslaten en ik weet mijn verantwoordelijkheid te nemen. In mijn werk als coach en adviseur kan ik de inzichten uit de opleiding op mijn manier toe passen. Het optrekken met de andere deelnemers is een fijne en bijzondere ervaring geweest.
  M. N. | Management, Advies & Coaching