Laat je niet gek maken

Er zijn nogal wat dingen waar je je druk om kunt maken. En als je je in die dingen ook maar een beetje verdiept, kom je mensen tegen die zeggen dat er ook echt reden is om je druk te maken.

Zo ‘schijnen’ wij in een financiele crisis te zitten (ik zag zojuist weer een rij van 200 mensen staan voor een bakker die slechts 3 broden had en het aantal dode zwervers door de kou loopt op naar 100 per week), gaat het helemaal niet goed met het milieu (Zeeland stond alweer onder water vorige week en de zon schijnt al een jaar niet meer in Gelderland), definitief in je auto gaan wonen is razend populair omdat mensen dan geen hypotheek hoeven te betalen en dat bobbeltje op je arm is écht wel kanker hoor. Ik hoorde laatst dat er nu al tientallen ambtenaren per maand vermoord worden door woedende burgers en dat de overheid dat nog steeds in de doofpot stopt om die definitieve vertrouwensbreuk met het volk te voorkomen.

Als je wilt dan is er veel, heel veel, om je druk over te maken. En dat hoeft niet. Het is echt heel simpel om dat niet te doen.

Ga eens op een stoel zitten en kijk 5 minuten naar je plant, denk aan niets, voel alleen maar en kijk of er dan iets mis is gegaan in die 5 min…

Wellicht vind je dit heel flauw van me. Maar in 99,99% de gevallen gebeurt er dan niets. Sterker, het brengt je rust. Je hoort je ademhaling, je voelt je lijf en je hoort wellicht wat geluiden van buiten. Dat wat je zojuist gedaan hebt (en ik vermoed dat je het niet deed, omdat je natuurlijk heel érg druk bent) heet mediteren. Een heel deftig woord voor domweg iets met aandacht doen. Aandacht; iets waarvan economen beweren dat dat het meest schaarse goed ter wereld zal worden. Maar hier dwaal ook ik af naar economen (en die mediteren vast weinig).

Laat je niet gek maken! Ook niet door mij.
En lees de inktspotprijs winnende cartoon van 2012, van Pieter Geenen. Hij is geweldig!

inktspotprijs 2012