Zal ik jou eens even uit je comfortzone halen?

Waar we ook maar niet vanaf komen op kantoor: van die mensen die de hele dag aan je bureau staan te zeuren dat je nodig eens „uit je comfortzone moet komen”, „out of the box” moet stappen en „over je eigen grenzen moet gaan”. Er zijn ook hele websites over, waarin wordt uitgelegd hoe je uit je comfortzone komt en hoe nodig dat is omdat je anders stilstaat; dat je werk ook té comfortabel kan worden, en dat iedereen er enorm van opknapt om met het hele kantoor zo oncomfortabel mogelijk te gaan schapendrijven, kruisboogschieten, Segway rijden of vingerverven – lekker uit je comfortzone.

Het heet niet voor niets comfortzone

Jongens, ga lekker zélf uit je comfortzone als er zo nodig iemand uit zijn comfortzone moet. Er is nog nooit iemand beter van geworden. Het heet niet voor niets ‘comfortzone’. Het is er veilig, de ramen worden er gezeemd, er zijn kroketten, je kunt er lekker doorwerken en je kunt er nog eens geintje maken zonder dat je meteen ontslagen wordt. Mensen die zeggen dat je uit je comfortzone moet zijn sadisten en als ze hun zin krijgen wordt iedereen heel ongelukkig op kantoor.

Katten leveren topprestaties in dozen

Ik presteer in ieder geval altijd het beste ín mijn comfortzone. Badjas aan, sloffen, thuis, bij voorkeur, hele bergen werk kan ik verzetten in mijn comfortzone. Datzelfde zie je bij katten. Zet er een doos naast en ze gaan erin zitten. Het liefst een krappe doos waar ze met hun dikke reet amper in passen. Je ziet ze dromen over wat er buiten die doos is, en komen zo op de meest briljante inzichten. Katten leveren topprestaties in dozen. Haal ze eruit en ze gaan krabben. En zo is het met iedereen op kantoor.

Waarom zou je op kantoor uit je comfortzone komen? Presteer je dan beter? Krijg je meer gedaan als je je bureau een paar dagen in het clubhuis van de Hells Angels neerzet, of als je voor de koelkast gaat werken met de deur open? Word je creatiever als je op het toilet van een internationale trein gaat zitten flexwerken, of bij de afdeling sales? Ik dacht het dus niet.

Daar heb je geen ‘kom eens uit je doos-cursus’ voor nodig.

Ik snap ook nooit waarom je per se uit je comfortzone moet komen om iets nieuws te gaan doen. Dat kan veel beter vanuit je comfortzone. Dat hele ‘over je grenzen gaan’: sowieso niet doen. Zeker in strak afgekaderde organisaties zit echt niemand te wachten op collega’s die over hun grenzen gaan. De geschiedenisboeken staan er vol mee: van de ellende die ontstond na het overgaan, laat staan het verleggen van grenzen. Ik noem een Napoleon. Uiteindelijk zat hij op een warm eiland, en mocht de rest van Europa de troep opruimen.

Ja maar ‘je comfortzone wordt op een gegeven moment zo comfortabel, dat hij gaat knellen’, las ik op een site. Nee, lieve mensen, een comfortzone kan niet gaan knellen. Dan is het geen comfortzone meer. Als je comfortzone gaat knellen, dan ben je er al uit. Dat gaat allemaal vanzelf, helaas. Daar heb je geen ‘kom eens uit je doos-cursus’ voor nodig. Help mensen liever weer ín hun comfortzone te komen, dan eruit. Mensen die je uit je comfortzone willen hebben bedoelen: ga jij er eens uit, dan kan ik er lekker in.

Foto: R∂lf Κλενγελ