Boek: Symbiose en Autonomie

Afbeelding van het boek Symbiose en Autonomie

Symbiose en Autonomie

Een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid – Traumaopstellingen als nieuwe benadering.

Mensen kennen zowel het verlangen naar nabijheid als het verlangen naar afgrenzing. Deze vitale symbiotische behoeften worden in de vroegste kindertijd door ouders vaak niet bevredigd. De hechting aan de moeder kan dan tot een symbiosetrauma bij het kind leiden. De problemen die daaruit op zielsniveau ontstaan, ziet Franz Ruppert als bron van de meeste relatieproblemen, verslavingsgedrag, angsten, depressies en zelfs van schizofrenie.

Aan de hand van talrijke voorbeelden uit de praktijk laat hij zien hoe symbiosetrauma herkend en behandeld kan worden. De door hem nieuw ontwikkelde werkwijze met familieopstellingen heeft zich daarbij als bijzonder effectief bewezen.

Prof. dr. Franz Ruppert is psycholoog en docent aan een hogeschool in München en is tevens zelfstandig gevestigd als psychotherapeut. Zijn specialisatie is het werken met mensen met ernstige psychische aandoeningen. Hij geeft regelmatig workshops in Nederland. Eerder schreef Franz Ruppert De verborgen boodschap van psychische stoornissen.

Uitgever: Akasha
Jaartal: 2010
Vertaald door: Margriet Wentink en Wim Wassink
Aantal pagina’s: 380

ISBN: 9460150306

Bestellen

< terug naar het overzicht van boeken over familieopstellingen