Mannengroep Arnhem

Mannengroep

Mannengroep

Er wordt wel gezegd dat een man driemaal geboren wordt. Eenmaal uit zijn moeder, eenmaal uit zijn vader en eenmaal uit zichzelf. Deze mannengroep gaat over dat laatste. Jezelf zijn.

Hoe roep je als man je innerlijke koning? De man in jou die oprecht, helder, begaafd, bezield, moedig en wijs is. Zijn eigen pijn draagt. En zelfs bereid is te sterven als het zijn tijd is het zwaard door te geven. Koning willen zijn betekent dat je ook stil moet staan bij de jongen in jou. Welke wonden draag je met je mee? Hoe is jouw relatie met je vader en opa’s?

Man-zijn is de koning in jezelf roepen

In deze doorlopende mannengroep onderzoeken we vragen als:

 • Hoe voelt waarachtig leven?
 • Wat is vrijheid en waar ben je als man gebonden?
 • Mogen andere mannen naast je staan? Ook als je jezelf soms niet ok vindt?
 • Hoe verzorg je jouw wonden en belicht je je kwaliteiten?
 • Waar mag je van overleven naar leven?
 • Hoe leef je met een open hart?
 • Wat is het verschil tussen macht en kracht?
 • Kun je plezier maken, ook terwijl een ander lijdt?
 • Wat is gezond rouwen en hoe laat je je daarin steunen?
 • Hoe zien gezonde grenzen eruit?

Jezelf zijn en de ogen van de ander

Jezelf zijn is een wonderlijk iets. Je leert het door te ervaren hoe anderen het man-zijn vorm geven en je door hen te laten steunen. Dan wordt er iets -eigen-. Zo kom je tot volle wasdom. Maar veel mannen moesten een vader missen om verschillende redenen. Hij was op het werk, hij was, ziek, afwezig of gewoonweg niet beschikbaar en gesloten. Werkelijk verbinden met andere mannen is onze maatschappij niet zo vanzelfsprekend. Het individualisme lijkt de nieuwe standaard. Een gemis aan onderlinge verbondenheid, dat wat vroeger zo mooi -broederschap- genoemd werd, doet veel mannen vervallen in competitie-gedrag. Op het sportveld draait het om winnen. Op je werk draait het om carrière maken. En als er even niets hoeft komt er vaak tv, internet, drank, porno, burn-out of depressie om de hoek kijken.

Gezonde binding

Een mannengroep is een plek voor gezonde binding met mannen. Een plek waar je verschillend kunt zijn tussen gelijken. Een plek waar je oprecht kunt zeggen wat je denkt en voelt. Waar je tot nieuwe inzichten komt. Waar je succes kunt vieren, je oren van je kop schamen, trots zijn, janken, je kracht en je passie ontdekken, maar waar je niet hoeft weg te lopen voor wat er speelt.

Een plek waar je kunt ontdekken dat je emoties hébt en niet bent. Een mannengroep is een groep om bij te horen, om op terug te vallen en dan te ontdekken dat je daardoor steviger staat.

Wat is de vorm?

Een doorlopende groep van maximaal 15 mannen. We komen op woensdag avonden bij elkaar en een aantal zaterdagen. Ieder jaar kijk je of je het volgende jaar blijft of uitstapt. Het streven is zo een band op te bouwen en dat de groep weinig wisselt in samenstelling. We starten alle avonden met een gezamenlijke maaltijd.

” Gelukkig zijn is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie zijn.” -Gandhi

Wat doen we?

Deelnemer aan een mannengroep zijn betekent dat je jezelf inbrengt in het contact. Jezelf als mens met wat er speelt in je leven. Dat kan zijn: werk, liefde, intimiteit, sex, geld, kinderen, relaties, vriendschap, verlangen en gemis, familie, macht en onmacht, enzovoorts. De werkvormen zijn:

 • Oefening: we doen een ervaringsoefening of lijfwerk
 • Delen: je deelt iets met de groep dat er toe doet
 • Wasstraat: je staat voor een keuze, kans of probleem en je krijgt feedback & tips van een aantal mannen
 • Stap: je wordt begeleid door Jasper (of een man uit de groep) bij het zetten van een volgende stap bij een persoonlijke vraag/thema

Voor wie?

De mannengroep is geschikt voor mannen die ervaring hebben met persoonlijke ontwikkeling; je volgde eerder een traject, workshop, opleiding of meerdaagse training. Uitgangspunt is de bereidheid jezelf werkelijk te onderzoeken in het bijzijn van andere mannen.

” De beste manier om jezelf te vinden is
om jezelf en je gave te geven ten dienste van anderen.”
-vrij naar Gandhi

Wanneer?

We komen woensdagavonden en zaterdagen bij elkaar. De avonden starten we met gezamenlijk eten. De eerste avond starten we om 18:00 uur, de andere avonden om 19:00 uur. We ronden af rond 22:15 uur.

ronde foto Jasper Jobse

Begeleider en locatie

De mannengroep wordt begeleid door Jasper Jobse. De locatie is: De Werkplaats Duivendaal 8, Wageningen.

Kosten mannengroep

De deelnamekosten zijn nog niet bekend (voor ondernemers is het excl. 21% btw). Daarbij inbegrepen zijn alle gezamenlijke avondmaaltijden, één daglunch en koffie & thee.

Aanmelden

Het is op dit moment niet mogelijk je aan te melden voor de groep.